Vanliga frågor om Tävling:

Får jag tävla med en blandras?

Ja, du får tävla med en blandras men du måste skaffa en tävlingslicens till den hunden och du måste göra det för varje ny blandras och oreggad hund du skaffar då det är en individuell licens. De tävlingar du kan tävla en blandras med är bl.a: Lydnad, Rallylydnad, Nosework och Specialsök

Vi i TÄS hjälper dig gärna hur du ska gå tillväga!

Får jag tävla i bruks även om jag inte har en brukshund?

Ja, du får tävla och få ett registrerat resultat sålänge din hund är renrasig. Blandraser får tävla men bara om plats finns över och deras resultat kommer inte att registreras, det är upp till varje arrangör om de tar in blandraser som ifyllnadsplatser eller inte.

Får jag tävla med löptik?

Ja och nej, det är upp till varje tävlingsarrangör att bestämma. Ifall de godkänner löptik hamnar de automatiskt sist i tävlingsordningen.

Hur får man diplom och andra meriter med sin hund?

I Tävlingslydnaden tex finns ett system att om du får uppflytt/första pris (du behöver inte vinna och bli etta på prispallen) tre ggr så får du ett diplom för den klass du är i. Det är inget måste för att ta sig upp i de högre klasserna men kan vara ett bra sätt att känna sig trygg i att tävla. Även roligt med diplom och titlar!

Alla grenar har deras olika titlar och olika tillvägagångssätt att få dom.


Vanliga frågor om Mentalitetsbeskrivning:

Blir hunden påverkad negativt av mentalitetsbeskrivningarna?

De ska inte bli det. Det är väldigt viktigt att funktionärerna och figuranterna som håller i beskrivningen tar sin tid och låter hunden i fråga få avreagera sig och släppa momentet som tex "Spökena"

Får man göra om ett MH?

Nej, då förlorar vi poängen i att föra avelsdata på deras mentalitet om hunden till slut vet vad som väntar den. Vi försöker få fram så naturliga reaktioner som möjligt från testhundarna för att kunna jämföra hur just denna hund är i jämförelse med rasstandarden.

Det finns inga rätt eller fel i en mentalitetsbeskrivning därför det är just bara det - en beskrivning på din hund.

Är det bara brukshundar som får göra MH?

Ja, det är för att SKK och uppfödare ska kunna föra avelsdata.

Jag har inte en bruks- eller renrasig hund, kan jag ändå göra en beskrivning?

Ja, dessa tester heter BPH och de kan du göra oavsett om din hund är blandras eller inte. De skiljer sig en aning från MH men har mer eller mindre samma grundtanke.


Vill du anmäla dig till en tävling eller mentalitetsbeskrivning så kan du söka här nedanför: