Upplevelse av spår

Hundar tycker vanligtvis att det är intressant att följa spårvittring. Hunden kopplar då på sina ursprungliga instinkter som handlar om att spåra efter ett byta som kan ge den föda.

Som förare är det spännande att följa efter en spårhund. Du inser vilket fantastiskt luktsinne hunden har. Stoppar du själv näsan i backen känner du ingenting av spårdoften. Hunden kan tränas att följa spår som är 10-20 timmar gamla, allt beroende på väderförhållanden och rutin.

Träning i spår

En hund som spårtränas övar upp sin koncentrationsförmåga. Hunden tränar samtidigt sin kropp och sina muskler på ett funktionellt sätt. Som förare blir du skicklig på att läsa hundens beteende. Ett spår påverkas av väder, vind, tid, andra djur och människor som rör sig, vilket skapar svårigheter för hunden och då krävs det att föraren kan läsa hunden för att se när den går rätt och när den kanske väljer att följa ett annat spår.

En viktig sak att komma ihåg, är att du själv aldrig kan överta jobbet att spåra. Det handlar om att lita på hunden och lugnt följa efter.


Så här tränar du spår

En spårhund kan tränas på många olika sätt. Här är bara ett exempel.

Välja mark för spåret

Det första att tänka på är var du lägger spåret. Det gäller att välja ett område där det inte gått människor eller sprungit hundar. Det bästa att börja med är gles skogsmark.

Lägga ut spåret

Hunden ska inte se när spåret läggs ut. En medhjälpare kan hålla i vovven, eller så får den sitta i bilen. Tänk dig att spåret läggs som en rak sträcka in i skogen ca 30-50 meter. Markera ut platsen där du ska visa på spåret för hunden. När du går spåret ska vinden blåsa i ryggen, om det är motvind kommer hunden helt naturligt att försöka söka efter vittringen i luften och det gynnar inte spårbeteendet.

Lägg ett par godisar där du startar spåret, placera sedan en godbit i varje fotspår under ca 10 meter, därefter i vartannat fotspår ytterligare 10 m, därefter i vart tredje fotspår ytterligare tio meter. Placera en skål med godbitar (med lock på) där du tänker dig att hunden ska sluta spåra. Fortsätt själv att gå rakt fram en bit, innan du svänger av i en vid båge och går tillbaka. Det är viktigt att du inte går för nära det spår som du lagt ut. Nu väntar du ungefär 30 minuter.

Starta hunden i spåret

Gå fram till den plats där du markerat att spåret startar och låt hunden självmant börja leta efter godbitar. Med största säkerhet kommer den att följa godbitarna som ligger i spåret. När avståndet mellan godbitarna glesnar, kommer hunden att spåra för att komma vidare i förväntan att hitta nya godbitar. Ha gärna en sele på hunden som du har koppel till. Selen underlättar för hunden att böja ned nosen mot backen.

Upprepa övningen några gånger i veckan. Lägg allt glesare med godbitar och förläng spåret när hunden blir mer säker.

Gott godis som hunden gillar

En förutsättning när du börjar träningen är att hunden tycker om de godbitar du lägger i spåret. Gör övningen innan hunden får sin vanliga måltid.